Na zonsondergang: zo bewerk je een foto van het blauwe uur

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

De zon is net onder; het blauwe uur dient zich aan! Vrijwel elke minuut zijn de kleuren anders. Stadgezichten, landschappen, vergezichten, gebouwen en tal van andere onderwerpen laten zich prachtig vastleggen tijdens deze korte periode van speciaal licht. We versterken het avondkarakter van onze avondfoto.

In deze bewerking in Lightroom Classic nemen we je mee in het optimaliseren van een fraai uitzicht over een pittoresk stadje tijdens het blauwe uur. We brengen details terug, geven een echt avondkarakter mee en versterken de verschillende tinten blauw in deze fraaie overzichtsfoto.

Kleine stappen, grote impact

Nabewerken in Adobe Lightroom kan op talloze manieren. Je kunt hier eindeloos in doorgaan. In deze bewerking laten we juist slechts enkele stappen zien, zonder door te slaan in de vele mogelijkheden die het programma heeft. Zo zul je merken dat je ook met slechts enkele stappen je foto volledig kunt optimaliseren.

Belichting aanpassen

Importeer je foto in Lightroom Classic. Het meest gebruikte paneel, is het paneel Standaard, wat je rechts in beeld ziet in het venster van de module Ontwikkelen.

Met de aanpassing van slechts enkele schuiven, ondergaat de foto al een complete metamorfose. Met name de schuiven Hooglichten en Schaduwen zijn magisch. Breng de schuif bij Schaduwen een stuk naar rechts. Kies in dit voorbeeld voor een waarde van ongeveer +75. De schaduwen krijgen een enorme boost. Breng de schuif bij Hooglichten naar beneden naar een waarde van -70. Zo ontstaat er een fantastische voorstelling van een schijnbaar nog lange zomeravond.

Door de schuif bij Belichting nog een klein beetje naar de plus te schuiven, wordt het levendige karakter nog wat extra opgepoetst. Mogen de kleuren nog wat extra ondersteuning? Breng dan slider bij Verzadiging naar +15.

De schuiven in het paneel Standaard gebruik je naar smaak. Experimenteer en kijk wat je mooi vindt. Juist dát is het mooie van nabewerken. Je legt je eigen ziel en zaligheid erin.

Het aanpassen van slechts vier schuiven brengt al magie in deze foto.

Horizon rechtzetten

Wellicht was het je al opgevallen: de horizon in onze foto staat een heel klein beetje scheef. Dit kunnen we snel en adequaat oplossen met de tool Uitsnijdbedekking. Dit is het eerste pictogram in de gereedschapsbalk, vlak onder het histogram. Klik op dit icoon om de Uitsnijdbedekking te activeren. In het scherm dat zich nu opent, vind je een waterpas. Klik daarop en hij blijft als het ware aan je muis hangen. Je kunt nu met deze waterpas in je afbeelding een lijn trekken over de scheve, denkbeeldige horizon. Dit doe je met ingedrukte muisknop. Zodra je de muis loslaat, zal Adobe Lightroom Classic de afbeelding corrigeren en het geheel rechtzetten. Klik vervolgens op Gereed om de tool te sluiten.

Met de waterpas corrigeer je razendsnel een scheve horizon.

Blauwe kleur versterken

In het blauwe uur kleurt de lucht als vanzelfsprekend blauw. Afhankelijk van je belichtingsmethode, kan die blauwe kleur in je foto toch wat tegenvallen. Het blauw kan richting grijs gaan neigen. Lightroom Classic biedt ongekende mogelijkheden om kleuren te versterken!

Alle kleuren of specifiek?

Normaliter versterken we de kleuren eenvoudig met de schuiven bij Levendigheid of Verzadiging. Echter versterk je daarmee alle kleuren. En dat willen we nu niet: in deze bewerking willen we alleen nog aanpassingen doen in het blauw. Ga hiervoor naar het paneel HSL/Kleur aan de rechterzijde van je scherm en klik op het woord HSL. Je ziet nu een onderverdeling van de verschillende kleuren.

HSL

In het paneel HSL/Kleur kunnen we iedere kleur afzonderlijk onderhanden nemen. We kunnen per kleur de volgende aanpassingen doen, door te klikken op de betreffende tabbladen.

Kleurtoon: hiermee kunnen we de kleurtoon veranderen.

Verzadiging: hiermee versterken we de gekozen kleur.

Luminantie: hiermee maken we de kleur doffer of meer weerkaatsend.

In het HSL-paneel kun je kleuren afzonderlijk aanpassen.

Nauwkeurig kleurkiezen

Klik op het tabblad Verzadiging. We willen in onze foto het blauw wat extra versterken. Maar moeten we dan kiezen voor de aanpassingen op blauw? Of aqua? Beide tinten liggen in elkaars verlengde. Vaak is het erg lastig om exact te bepalen welke kleur je moet kiezen. En daarvoor heeft Lightroom Classic een geweldige tool. Linksboven in dat HSL-paneel zie je (net onder het woord Kleurtoon) een klein rondje met een puntje erin. Klik je daarop, dan kun je de kleuren die je wilt aanpassen, heel gemakkelijk in de afbeelding aanwijzen. Klik dus op het rondje met het puntje. Ga nu met je muis (met dat tooltje ‘eraan vast’ dus) in je foto naar het onderwerp waarvan jij de kleur wilt beïnvloeden: de blauwe lucht.

Druk de muisknop in, en Lightroom Classic herkent automatisch om welke kleur het gaat. Ook de aangrenzende kleur zal Lightroom meenemen in zijn aanpassingen. Het enige dat je nog hoeft te doen is met je ingedrukte muisknop, de muis naar boven of beneden te slepen. Je zult zien dat de verzadiging van de blauwe lucht verandert wanneer jij je muis beweegt. Klik vervolgens op Gereed.

Elke kleur

Op deze manier kun je elke kleur in je foto naar wens aanpassen. Dit kan natuurlijk ook goed bij foto’s van het gouden uurtje of nog heel andere situaties. Samengevat:

Ga naar het paneel HSL/Kleur.

Kies of je Kleurtoon, Verzadiging of Luminantie wilt aanpassen.

Klik op het rondje met het puntje.

Beweeg je muis in je afbeelding naar de kleur die je wilt aanpassen.

Druk je muisknop in en beweeg met de ingedrukte muisknop naar boven of beneden om de wijzingen in gang te zetten.

In je HSL-paneel zie je de waarden veranderen terwijl je je muis aan het bewegen bent.

Klaar? Laat je muis los en klik op Gereed.

Luminantie

Om de lucht een avondgloed mee te geven, passen we ook nog de luminantie aan. Klik hiervoor op het tabblad Luminantie. Gebruik weer het rondje met het puntje en ga op dezelfde manier als hiervoor te werk. Trek de ingedrukte muis naar je toe (naar beneden) om de blauwe lucht wat donkerder te maken. Of liever gezegd: doffer. De waarden van de schuiven veranderen automatisch mee.

De blauwe lucht wordt donkerder en krijgt aan avondgloed.

Lens-afwijkingen

Heldere luchten laten soms in foto’s wat donkere hoeken zien. Ook in onze foto komt dat voor. Dit noemen we ‘vignettering’ of ‘vignetting’ en wordt veroorzaakt door je lens. Door de afbuiging van het licht, raakt datzelfde licht net niet in de volle sterkte de hoeken van je sensor. Dit gebeurt met name als je met een laag F-getal fotografeert. Bijna alle lenzen veroorzaken deze kleine onvolkomenheid, hoewel het niet altijd opvalt. In jpeg-afbeeldingen wordt het vaak door de bewerkingssoftware van de camera zelf opgelost. In raw-bestanden is je beeld onaangetast, dus zul je zelf voor een oplossing moeten zorgen.

Lenscorrectie

Zoek in de rechterzijde van het Lightroom-venster naar het paneel Lenscorrecties. Als je dit paneel hebt gevonden, ontdek je twee tabbladen: Profiel en Handmatig. In de handmatige sectie kunnen we zelf aanpassingen doen. Dit betreft het oplossen van lensproblemen als ton- en bolvorming en tal van andere zaken. Meestal hebben we die handmatige correctie niet nodig. Lightroom beschikt namelijk over tal van gegevens over tientallen verschillende objectieven en weet daarmee precies wat er per lens gecorrigeerd zou moeten worden. Zo kan Lightroom automatisch het vignetteringsprobleem oplossen, maar ook vreemde vervormingen die eventueel aan het gebruik van een bepaalde lens te danken is.

Kleurafwijkingen

Klik op het tabblad Profiel, en zet een vinkje bij Kleurafwijking verwijderen. Dit impliceert dat Lightroom in staat is om kleuren te veranderen, maar dat is het kader van deze functionaliteit geenszins waar. Wie wel eens van ‘chromatische abberatie’ heeft gehoord, weet dat dankzij lensfouten soms hinderlijke groene of paarse randen ontstaan langs contrastrijke randen, zoals langs gebouwen of de takken van een boom. Dit is wat Kleurafwijking verwijderen voor je oplost.

Automatische aanpassing

Zet ook een vinkje bij Correcties profiel inschakelen. De kans is groot dat meteen daarna je foto een verandering ondergaat. Je gebruikte objectief wordt waarschijnlijk direct door Lightroom herkend. Het programma graaft in zijn database naar de lensfouten die bij dat model horen en repareert ze ter plekke. Wordt je lens niet meteen herkend, dan kun je de gebruikte lens kiezen bij de dropdown-menu’s merk en model. Dan alsnog wordt daarna de juiste correctie toegepast. Mocht de gebruikte lens er niet tussen staan, dan is het tijd om alsnog de aanpassingen handmatig te doen.

Door lenscorrecties toe te passen, verdwijnt onder andere de vignettering.

Vlekken verwijderen

Deze foto bevat een paar vlekken, die het gevolg zijn van een sensor die niet helemaal schoon was. Dit soort vlekken kunnen zich trouwens ook tentoonstellen door muggen die tijdens het blauwe uurtje vrolijk door je compositie dansten.

Dit soort vlekken kun je eerst nog verwijderen, voordat je de foto opslaat. 

Eindresultaat

Onze bewerking is af. We hebben de foto, die we tijdens het blauwe uur maakten, met name versterkt in zijn blauwe kleuren. Door deze én te versterken én wat doffer te maken, ontstaat die karakteristieke avondsfeer. De schuiven in het standaardpaneel hebben geholpen juist de details wat extra bloot te leggen.

Zo zie je dat je geen ellenlange bewerking nodig hebt om een foto naar een hoger niveau te tillen. Slechts enkele aanpassingen kunnen geweldige resultaten bieden.

In ons eindresultaat heeft het blauwe uur veel meer sfeer gekregen.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!fotovideo

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden